We Are Food
Brabant was in 2018 de “Europese Regio van de Gastronomie” en onder de noemer ‘We Are Food’ wordt op initiatief van Provincie Noord-Brabant en AgriFood Capital onze provincie op het gebied van heerlijk, eerlijk en vindingrijk eten op de kaart gezet.
Italianen van Nederland
Eten heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in het leven van de Brabanders. Wij staan bekend als Bourgondische levensgenieters met een groot gevoel voor gastvrijheid. Wat de Italianen zijn voor Europa, zijn de Brabanders voor Nederland. Zuiderlingen met “flink meer ‘joie de vivre’ dan boven de rivieren”.
Eten = emotie
Brabanders zijn gezellig, maar ook een beetje lomp. Wij zijn niet van de mooie woorden, maar wij brengen wel een grote pan soep als er iemand ziek is. Hier kom je niet aan de voordeur, maar achterom. En dan doe je ‘effe een bekske koffie’. Met kerst zitten we drie dagen boven op elkaar voor worsten- broodjes en rode kool. Met de Carnaval eten we boerenkoolstamp met worst. Dat zijn onze rituelen. Brabanders tonen hun liefde en zorgzaamheid door te koken. We gebruiken geen woorden maar pannen. En die pan is altijd vol genoeg voor onverwachte gasten.
We verliezen deze verbinding
De wereldbevolking blijft groeien. We putten de aarde uit. Door de nieuwste technieken kunnen we meer en vooral ook veiliger en duurzamer voedsel produceren. Wereldwijd wonen er meer mensen in de anonieme stad dan op het sociale platteland. En vijf van de 17 miljoen mensen is niet gezond of zelfs ziek door verkeerde voeding en te weinig bewegen. Wij Brabanders zíjn de grootste producenten van voedsel in Nederland. Toch raken ook wij, Brabanders, de verbinding met onze omgeving en onze voeding kwijt.
Re-connect in het Land vanCuijk
In het Land van Cuijk gaan we die verbinding herstellen: de verbinding tussen consument en producent, tussen boer en burger, tussen mens en natuur en tussen mensen onderling. Re-connecten met jezelf, je omgeving en je eten. Ons Zuidelijke gevoel voor ‘la Dolce Vita’ nemen we mee naar een nieuwe leef- stijl die gezond en duurzaam is. Hiermee behouden we de typische elementen van de regio en verbinden die met toekomstige ontwikkelingen. Het doel: smakelijke en gezonde voeding voor iedereen, zonderverspilling.
Een doelstelling die perfect aansluit bij We Are Food 2018.
Een Goei Leven
In oktober 2016 hebben de platformleden van Ontdek Mill tijdens de jaarlijkse Heidag verschillende projecten bedacht. Drie van deze projecten hebben alles met We Are Food te maken. Vandaar dat ook bestuursleden en platformleden aanwezig waren bij de lokale kick-off van We Are Food in het Land van Cuijk eind januari 2017. Ontdek Mill wil graag onder de noemer Een Goei Leven – welke ons meer aanspreekt dan de Engelse termen – het gedachtengoed van We Are Food uitdragen, uitwerken en realiseren.
Een Goei Leven
Inwoners en bezoekers ontdekken, proeven en ervaren in het Land van Cuijk wat lekker, gezond en duurzaam voedsel is en met welke passie het wordt gemaakt. Voedsel uit het verleden, het heden en de toekomst. Bij agrarische bedrijven, in de restaurants, op scholen, in de supermarkt, op festivals en feesten, in de voetbalkantine, bij de huisarts, bij de slager, de ijsmaker of de mensen thuis. We behouden de typische elementen van de regio en verbinden die met toekomstige ontwikkelingen. Deze gezonde keukenrevolutie moet leiden tot een Goei Leven in het Land van Cuijk.
Omdat de liefde in de pannen van de Brabanders niet altijd even duurzaam en gezond is, hebben wij een plan ontwikkeld waarin we onze bijzonder sociale, gastvrije en genietende aard verbinden aan duurzame en gezonde voeding. Over echt alle lagen in de samenleving! Iedereen doet mee; kinderen, opa’s en oma’s, de juf, de kastelein bij de kerk, de huisarts, de voetbalkantine, het zomerfestival, de kermis en carnaval, de GGZ, het Steakhouse, de supermarkt, de slager, ijsmaker, enz.
Dit betekent een echte keukenrevolutie, die leidt tot: een Goei Leven.
Het project
Het idee ‘Een Goei Leven’ is ontsprongen bij Toeristisch platform Ontdek Mill en Kasteel Tongelaar.
De andere toeristische platformen, ondernemers en onderwijsinstanties in het Land van Cuijk omarmen het plan en de inhoud stevig en willen intensief samenwerken met de initiatiefnemers om het te realiseren. De Programmamanager We Are Food Land van Cuijk is als aanjager en facilitator nauw betrokken bij deze verbreding. We willen namelijk wel dat het niet bij een idee blijft; we gaan het ook echt uitvoeren!